Gapminder Test 2017

Take the test online – with a chance of getting a diploma if you pass – here.


1. In all low-income countries across the world today, how many girls finish primary school?

A: 20 percent B: 40 percent C: 60 percent


2. Where does the majority of the world population live?

A: Low-income countries B: Middle-income countries C: High-income countries


3. In the last 20 years, the proportion of the world population living in extreme poverty has . . .

A: almost doubled B: remained more or less the same C: almost halved


4. What is the life expectancy of the world today?

A: 50 years B: 60 years C: 70 years


5. There are 2 billion children in the world today, aged 0 to 15 years old. How many children will there be in the year 2100, according to the United Nations?

A: 4 billion B: 3 billion C: 2 billion


6. The UN predicts that by 2100 the world population will have increased by another 4 billion people. What is the main reason?

A: There will be more children (age below 15) B: There will be more adults (age 15 to 74) C: There will be more very old people (age 75 and older)


7. How did the number of deaths per year from natural disasters change over the last hundred years?

A: More than doubled B: Remained about the same C: Decreased to less than half


8. There are roughly 7 billion people in the world today. Which map shows best where they live? (Each figure represents 1 billion people.)


9. How many of the world’s 1-year-old children today have been vaccinated against some disease?

A: 20 percent B: 50 percent C: 80 percent


10. Worldwide, 30-year-old men have spent 10 years in school, on average. How many years have women of the same age spent in school?

A: 9 years B: 6 years C: 3 years


11. In 1996, tigers, giant pandas, and black rhinos were all listed as endangered. How many of these three species are more critically endangered today?

A: Two of them B: One of them C: None of them


12. How many people in the world have some access to electricity?

A: 20 percent B: 50 percent C: 80 percent


13. Global climate experts believe that, over the next 100 years, the average temperature will . . .

A: get warmer B: remain the same C: get colder



… … …

Correct answers:

1: C, 2: B, 3: C, 4: C, 5: C, 6: B, 7: C, 8: A, 9: C, 10: A, 11: C, 12: C, 13: A


The question comes from Gapminder Test 2017, that 12 000 people in 14 countries took.

If you want to learn more about how we did the test, read about it here.

See the results from audiences at our lectures here. Take the test online – available in several languages – here.


This page is under construction. We are working on it (and a lot of other pages too). If you need this particular page urgently, you can always drop us a line, and we might be able to squeeze it to the top of our prio list…

Contact us at [email protected]

Date Posted: 2018-03-08